Lystfiskeri i Sæby og omegn

Lystfiskeri i og omkring Sæby kan være betagende.

Lystfiskeri i Sæby og omegn, har altid været populært. De mange muligheder er koncentrerede i et meget lille område og er nemme at komme til.

Sæby er i sig selv en ganske særlig by. Denne charmerende havneby ved Kattegat, har mange interessante historier at fortælle, hvilket tydeligt ses, når man begiver sig ud på en spændende gåtur, igennem byens hyggelige gader og stræder.

Sæby Å snor sig sagte igennem byen, før den munder ud i Kattegat, lige nord for Sæby Havn. Havnepromenaden emmer af liv om sommeren, hvor både is-spisende børn, par – gående hånd i hånd, og lystfiskere, finder fred og ro, samt et afslappende frirum, væk fra dagligdagens trummerum og gøremål…

Lystfiskeri i Sæby og omegn

Trods sin forholdsvis lille størrelse, har Sæby meget at byde på, når det kommer til lystfiskeri. I Sæby Å, kan der fanges både skaller, aborrer, havørreder, bækørreder, ål og endda laks.

Sæby Havn byder, ligesom åen, også på en spændende artsrigdom, især om sommeren. Læs mere om det længere nede i denne artikel.

Kyststrækningerne både syd og nord for Sæby, kan til tider, måle sig med flere kendte fiskepladser i Sydvest-jylland, hvor der fiskes efter pighvar, såsom Blåvand, Vejers, Børsmose og Henne Strand. Også kystfiskeriet efter havørreder, har sine helt gode perioder i området omkring Sæby.

Sæby Havn

Sæby Havn, må siges at være områdets helt store trækplaster for lystfiskere. Især efter den nye mole er kommet til (2021/2022). Udover de mange fiskearter som kan fanges fra den udbyggede sydmole, som er den eneste mole man må fiske fra, er det også muligt at købe velsmagende mad og drikke, samt is i havneområdet.

(læs mere om hvorfor man kun må fiske fra sydmolen under, Sæby Havn, på denne side)

Der er gode parkerings-muligheder flere steder på Sæby Havn, og der er ofte altid en plads at finde tæt på sydmolen.

Er det meste af dagen sat af til lystfiskeri og havnehygge, er der ligeledes gode toilet-faciliteter på havnen.

For at fiske i og omkring Sæby Havn, skal 18-65 årige have det lovpligtige statstegn. Det kan købes her: Statens Lystfiskertegn

Alle under 18 og alle over 65 år, kan fiske ganske gratis uden.

Lystfiskeri i Sæby Havn kan både være spændende og givende. Det især om sommeren, hvor flere fiskearter trækker ind i de danske farvande fra syd.

Læs mere om hvordan og hvornår de forskellige arter kan fanges, i dette lille lystfiskermekka i Nordjylland: Klik her…

Lystfiskeri i Sæby Å

Havørreder og laks trækker hvert år fra Kattegat og op i Sæby Å. Disse fanges oftest i den nederste del af åen. Fra udmundingen og nogle hundrede meter opstrøms. I den øvre del af åen, fanges der oftest bækørreder, skaller og til tider havørreder, samt aborrer.

Ål kan fanges i sommerperioden flere steder i åen.

Lystfiskeri i Sæby Å er sæsonbetonet. Sæsonen starter d. 16. januar og fortsætter til d. 15. november – begge dage inklusive. Udenfor denne periode er Sæby Å og fiskene deri fredet.

Nedgængere og farvede fisk – fisk i gydedragt – er fredet i foråret og skal derfor genudsættes nænsomt. En nedgænger, også kaldet en nedfaldsfisk, er i dette tilfælde en havørred, som har gydt. Den kan typisk kendes ved, at være slidt, farvet og tynd.

Mindstemålet for havørred er 45 cm. i Sæby Å. – Laks: 40 cm. – Bækørred: 30 cm.

Kysten – syd og nord for Sæby

Kysten syd og nord for Sæby, er på mange måder et ubeskrevet kapitel og i det hele taget ukendt, i langt de fleste lystfiskeres bevidsthed. Glimrende fiskeri efter pighvar og havørreder, er bare nogle af de muligheder strand- og kyststrækningerne byder på.

Der fanges hvert år store pighvar over både, 4, 5 og 6 kg. og havørreder helt op til 9 kg. nær Sæby.

Fra stenmolerne ud for Hedebo Strand Camping nord for Sæby, kan man henunder aften fra ca. august fange makrel. Fra starten af maj måned og frem til september, er der også gode chancer for pighvar, skrubbe, rødspætte, ål. ålekvabbe, fjæsing og hornfisk.

Stranden imellem Sæby og Lyngså, som ligger mod syd, er en af de bedre strand-strækninger i Danmark, til fangst af pighvar. Dette fra maj, men nogle år begynder sæsonen tidligere, og fortsætter typisk frem til og med september. Hvis sommeren ankommer til Danmark tidligt og vi ikke har haft en kold vinter, kan de fanges allerede fra april.

Skrubben kan fanges på strækningen året rundt.

Jari P.